zondag 29 december 2013

Derde week "relaxen" :-)

Zo ... weer een week voorbij.
Deze week stond in het teken van Kerst en Polyester ;-)

Tweede kerstdag had ik verder geen plannen dus ben ik begonnen aan het maken van een zadel voor de CB Cafe Racer.
Ik had op Youtube al meerdere filmpjes bekeken over het zelf maken van een zadel voor Cafe Racers en de benodigde zaken al in huis gehaald:

  • Polyester set (polyester matten en hars)
  • Tempex (stevig piepschuim)
  • Duct tape
  • Traditonele autowas (Turtle Wax)

Stap 1 :

Met een merkstift de vorm van het frame van de motor overgenomen op de onderste laag tempex en met behulp van een handzaag uitgezaagd. Met een hout rasp kon ik netjes de contouren van het tempex "bijvijlen".
Stap 2:

De basis "plaat" dunner gemaakt door er over de hele lengte een laag af te zagen.


Stap 3:

De ruwe vorm van het zadel bepaald met stug ijzerdraad en tempex blokken op de basis gelijmd om het kontje van het zadel uit te kunnen maken.Stap 4:


De blokken voor de achterkant van het zadel met de zaag en rasp in de vorm gemaakt.

Stap 5:

Aan de voorkant van het zadel een oplopend stuk gemaakt wat netjes onder de tank past om zo het zadel netjes op de tank aan te laten sluiten.


Stap 6:

De hele tempex mal ingepakt met duct-tape om zo een nette gladde ondergrond te vormen om lagen polyester op te gaan zetten. De randen waar straks de bekleding in komt te vallen heb ik hoger en rond gemaakt door een stuk luchtslang op het tempex te zetten maar hier heb ik geen foto's van gemaakt jammer genoeg. We hebben ook nog een gat inde achterkant van het zadel gemaakt waar straks een klein achterlichtje in verzonken word en dus onderdeel van het zadel word.Stap 7:

Ik heb de hele "mal" ingesmeerd met Turtle Wax om ervoor te zorgen dat de eerste polyester laag niet aan de duct-tape plakt en daardoor de mal makkelijk te verwijderen is later. Daarna twee lagen polyestermatten op de mal gemaakt met gebruikt van speciale polyester hars en wegwerpkwasten.
Dit is echt een verschrikkelijk werkje. Alles komt onder de hars te zitten en het duurt dan ook niet lang voordat je de kwast bijna chirurgisch van je latex handschoentjes moet verwijderen :-) 


Stap 8:

Met de straaljager (haakse slijper) het polyester zadel (nu geheel hard geworden) van de plank los gemaakt. Daarna kon de duct-tape/luchtleiding/tempex mal verwijderd worden.
Hier kwam nog een behoorlijke hoeveelheid spierballen bij kijken.
Gelukkig was het schoonmaak team aanwezig om het restafval direct op te ruimen ;-)

"Het Schoonmaak team :-)"Stap 9:

Nu het zadel los is van de mal heb ik hem verder verstevigd door nog twee lagen polyester toe te voegen aan de binnenkant.
Morgen (maandag) ga ik het zadel verder pas maken op de motor en de benodigde beugels op het frame maken zodat deze ook netjes gestraald en in de poeder coat gezet kan worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten