woensdag 16 april 2014

Toch nog niet helemaal klaar ...

De CB is weer op de weg maar daar kwam ook direct een probleem boven water. Er zat een stevige hobbel in het voorwiel waardoor de rit niet erg comfortabel was.
Al snel bleek de band de boosdoener welke waarschijnlijk door het lange staan vervormt was en dus nu op snelheid hobbelde. De band bleek na nadere inspectie ook ongeveer 20 jaar oud te zijn :-)
Ik ben begonnen met het verwijderen van de band.

Wat ik daar aantrof werd ik niet echt blij van eigenlijk. Alhoewel het zichtbare chroom niet heel erg slecht leek in eerste instantie, was het verstopt onder de band een ander verhaal. Jarenlange opbouw van roest hadden de velg en spaken wel aardig te pakken gehad en ik heb besloten afscheid te nemen van deze "legacy". Dus ... out with the old & in with the new.Na hardhandig de spaken afgeknipt te hebben met een betonschaar kon ik mooi de originele naaf opknappen met de vertrouwde messingborstel en de nodige onderdelen ophalen bij Honda4.nl.


De spaken vlechten was een mooi klusje en met wat tips van René (honda4.nl) en een aantal handige youtube filmpjes, samen met mijn vader de nieuwe spaken in de velg geregen.


Daarna moesten de spaken op spanning gebracht worden en het wiel uitgelijnd worden. Daarvoor zijn hele mooie standaards te koop maar ik heb ervoor gekozen om er zelf één te maken van staal (wederom uit het "archief in de bos"). Mijn broer heeft van twee M12 bouten mooie center punten gemaakt om de as van de velg in te klemmen.Met een puntig geslepen aluminium staafje heb ik een referentiepunt gemaakt waarna ik op het oog de juiste spanning op de juiste spaken kon zetten om eventuele slingers en hobbels uit de velg te halen. Het geheel was als snel mooi in lijn en voldoende op spanning.

Bij Van Essen banden in Emst had ik ondertussen al een band/binnenband en velglint besteld en ze hebben vandaag de band gemonteerd en de totale velg met band gebalanceerd. Als ik Van Essen moet geloven liep de velg prima dus het balanceren was ook zonder problemen. Vanavond heb ik de velg weer in de CB gezet en even proef gereden ... wat een verademing zeg !!! Geen hobbels en slingers meer dus al met al "Job done" !!
Buiten het feit dat het nu beter rijd is het ook nog eens een optische verbetering met dat mooie glimmende chroom.Natuurlijk begint het nu ook te jeuken om het achterwiel ook te doen. Daar word aan gewerkt ... dus word vervolgd :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten